activitats per a menuts



“Se puede contemplar el mundo a la altura del hombre,
pero también desde lo alto de una nube.
Se puede entrar en la realidad por la puerta principal
o escurrirse en ella por una ventanita..."
Gianni Rodari
Rafa el contacontes

Abans, el temps dels infants es repartia clarament entre el temps formal, el de l’obligació –el de l’escola, els deures...-, i el temps informal, el del plaer –el del joc, el “temps lliure”. Era el temps dels contactes personals, les d’explorar l’entorn, jugar amb els amics i amigues, gaudir d’experiències, cantar...
Actualment, el temps lliure dels infants ja no existeix. Les famílies ens passem les vesprades acompanyant els fills i filles amunt i avall, i esperant-los a la porta del gimnàs, de la catequesis, de música...
La societat ha renunciat a ser un lloc de trobada i d’intercanvi i ha optat per la separació i l’especialització dels espais i de les competències com a nous criteris de desenvolupament.
Els adults ens hem oblidat d’una cosa essencial: que el joc té moltíssim a veure amb el desenvolupament integral dels infants en els seus diferents àmbits com poden ser el social, emocional i educatiu. Per això des del nostre col·lectiu pretenem donar un pes primordial a aquelles activitats que els proporcionen un espai i temps per potenciar la imaginació i la creativitat, lluny dels motlles que la societat i els seus artefactes ens condemna. Posant èmfasi en la necessitat de què la imaginació tinga un lloc en el procés evolutiu dels infants; a qui creu en la creativitat infantil; a qui sap del valor alliberador que pot tenir la creativitat i la imaginació.

D’altra banda ens trobem amb una més que evident manca d’iniciatives a nivell local d’aquest tipus d’activitats i, és per això, que des del nostre col·lectiu hem posat també els ulls a l’alçada dels infants, per no perdre de vista ningú. Donar als infants el paper de protagonistes, concedir-los la paraula, permetre’ls que s’expressin a tots els nivells.

Tanmateix, actualment la societat està vivint un procés de canvi i transformació a tots els nivells: social, econòmic, tecnològic... assistim a un fenomen d’imperialisme cultural que tendeix a uniformitzar. L’imperialisme de certes cultures és evident, com evident resulta que respon a interessos eminentment econòmics. Però ara bé, des de la nostra associació, pensem que quan parlem de cultura els plantejaments han de ser diametralment diferents: la diversitat de llengües, costums, de músiques i  tradicions, és sempre enriquidora i tots els pobles tenen una idiosincràsia que els fa ser diferents d’altres. És per això que considerem que el patrimoni cultural no pot valorar-se per criteris quantitatius ni de rendibilitat als que està acostumada la societat. De la mateixa manera pretenem evitar també concepcions elitistes de la cultura i per això la necessitat d’obrir les portes a totes les manifestacions culturals i de les persones que les incentiven.
És per això que des del nostre col·lectiu hem apostat per la dinamització cultural que converteixa a caMot en un marc d’activitat cultural i que pretén la projecció externa i activa.
A més a més, que permeteixa la participació social dels infants i els convertisca en els principals protagonistes d’un model actiu dins de la nostra localitat.
Dani Miquel, el cantacançons

 Les activitats tenen un caràcter mensual, és a dir, que es realitzaran una vegada al mes, i on tenen lloc totes les iniciatives que respecten una sèrie de valors com no tenir caire sexista, racista, atente contra el medi ambient, implique exaltació de violència cap a animals, enalteixa la cultura militarista, lloe l’homofòbia...

· La participació en les nostres activitats són gratuïtes i simplement es fa una col·laboració per a la gent que ve a oferir-nos el seu saber i fer, per les possibles despeses que a elles els supose.

Punxa ací per veure les activitats de menuts que hem fet.

Contacte: Laura lamorossa@hotmail.com